Sims Nieuws

Sims Nieuws Forum

Je kunt gewoon niet zonder!

Gesloten

4 berichten • Pagina 1 van 1

Gebruikersavatar
AnsjJ2
Peuterdynamo Peuterdynamo
Berichten:
12551
Lid geworden op:
do 25 feb 2010, 12:35

De Sims 2 Productinformatie : Basis , EP/SP

Afbeelding
Maak je eigen huizen, buurten, Sims, en familie. En kijk hoe het allemaal tot leven komen! Zullen je Sims genieten van de voordelen van een geslaagd leven? Of zal je ervoor kiezen om hun behoeften te verwaarlozen, hun angsten te verwennen, en zien wat er gebeurt? Als je Sims-familie groeit, zul je door te geven zien op genen van de ene generatie naar de volgende.
Gebruikersavatar
AnsjJ2
Peuterdynamo Peuterdynamo
Berichten:
12551
Lid geworden op:
do 25 feb 2010, 12:35

Re: De Sims 2 Productinformatie : Basis , EP/SP

Uitbreidingen:
Afbeelding


De Sims 2 - StudentenlevenJouw Sims zijn nu jonge volwassenen die het huis uit gaan om de ultieme studententijd te gaan beleven. Dompel ze onder in dit studentenleven en wordt wellicht de meest populaire Sim op het campus. Je kunt je gevonden vrijheid in het studentenleven vieren door als een gek te gaan feesten, bij een een studentenclub te gaan of door een band te beginnen. Haal ook de gekste grappen uit met je medestudenten om de stemming erin te brengen.
Je Sims kunnen alle belangrijke plekken op het campus bezoeken zoals bijvoorbeeld loungeplekken om lekker te relaxen, sportscholen om wat aan de lijf te doen of koffieshops om wat bij te kletsen. Help je Sims om hun levensdoelen te bereiken om zo ook meer beloningen binnen te slepen en leef het studentenleven zoals je dat zou willen beleven.
Speleigenschappen. De jonge Sims verliezen hun onschuld op campus en proberen een balans te vinden tussen plezier en studie. Je Sims hebben hun eigen angsten en wensen die verweven zijn met hun sociale leven ontwikkel de invloed van je Sims op medestudenten, klasgenoten en de faculteit. Verdien diploma's om nieuwe carieremogelijkheden beschikbaar te maken
Kies uit de hoofdvakken die je op de universiteit aangeboden worden en zorg dat je Sims goed studieresultaten halen

Nog te koop bij :


De Sims 2 - Seizoenen

The Sims 2: Seizoenen is een uitbreiding voor De Sims 2 die draait om
allerlei seizoensgebonden activiteiten. Je kunt met je Sims sneeuwbalgevechten doen, vuurvliegjes opjagen, in bergen met bladeren springen en meer. Versterk de familiebanden in de winter, laat de romantiek bloeien in de lente, verdiep je vriendschappen in de zomer, of werk aan je carrière in de herfst.Je Sim kan nu allerlei nieuwe banen krijgen en nieuwe talenten leren het hele jaar door in The Sims 2: Seizoenen. Daarbij moet je echter wel oppassen dat je niet verbrand in de zon, verkouden wordt, of dat onverwachte weersomstandigheden roet in het eten gooien. Zorg er dan ook voor dat je Sim zijn of haar kleding aanpast aan het weer, anders zul je met de gevolgen moeten leren leven.
Afbeelding
De Sims 2 Huisdieren

Creëer het perfecte huisdier voor je Sims om mee te trainen, te spelen en om van te houden. Kies uit tientallen honden- en kattensoorten zoals Dalmatiërs en Perzische katten. Of creëer je eigen unieke kat of hond door het uiterlijk en de kenmerken aan te passen. Jij bepaalt of de Siamees van je Sim laf, lui of juist begaafd is. Je Sims kunnen je huisdieren trucjes aanleren, ze kunnen ze meenemen voor een wandeling in het park om daar andere pluizige dieren te ontmoeten, en nog veel meer. Maar vergeet niet dat de huisdieren van je Sims een eigen willetje hebben: katten krabben aan banken, honden rollen in bloemperken, je kunt het zo gek niet bedenken of je huisdieren doen het!


De Sims 2 : Op vakantie

Reis naar drie droombestemmingen - Elke lokatie biedt unieke landschappen en lokale bevolkingen, waaronder de Vuurdanser en de Ninja, die jouw Sim iets kunnen leren.
Stuur je Sims op een tour - Ritjes op een boot met glazen vloer, avontuurlijke tours met een busje, en andere excursies zijn leuke nieuwe activiteiten voor je Sims, maar misschien zijn er wel nog meer nieuwe verrassingen!
Koop of vind unieke voorwerpen - Koop unieke voorwerpen die je Sims alleen zullen vinden op reis, waaronder zeldzame sieraden die ze kunnen dragen of mee naar huis kunnen nemen als cadeau. Stuit op verborgen lokaties, verzamel schelpen op het strand, of ga schatgraven.
Verblijf in nieuwe onderkomens - Ga je te buiten aan luxe suites voor je Sims of spaar je Simdollars en kies een meer gezellige accommodatie. Je Sims zullen genieten van het gemak van room service, verwend worden in de spa, en meer.
Afbeelding
De Sims 2 Vrije Tijd

Ontdek de passies van je Sims via een brede keuze aan nieuwe activiteiten, van sport en wetenschap tot 'kunst en knutselen'. Verdiep je in nieuwe hobby's zoals basketbal, voetbal, het opknappen van auto's en ballet. Je kunt zelfs zoeken naar buitenaards leven in de ruimte!

Met hobby's kun je bonussen verdienen waar je je leven lang plezier van hebt. Stort je op de nieuwe activiteiten en speel nieuwe wensen vrij, verdien beloningen en ontdek geheime kavels.
Wanneer je Sims hun vaardigheden verbeteren, kunnen ze hun zelfgemaakte spullen verkopen, of meedoen aan dans-, voedsel- en gamewedstrijden.
De gloednieuwe groepsactiviteiten zijn een ideale manier om tijd door te brengen met familie en vrienden. Er zijn zelfs speciale activiteiten voor kinderen en peuters!
Hobby's kunnen veel onverwachte momenten opleveren, helemaal als de vaardigheden van een Sim nog niet erg ontwikkeld zijn. Misschien maakt je onervaren Sim wel een eenogig beertje of een scheve pot op het pottenbakkerswiel, of loopt je Sim door de brandnetels tijdens een wandeling. Wie weet wat er allemaal kan gebeuren!
Afbeelding
De Sims 2 Appartementsleven

Betrek het perfecte appartement: een ruime loft, een gezellige plek voor een jong koppel of een flat met meerdere slaapkamers om samen te wonen met vrienden.
Ga om met Sims uit gloednieuwe sociale groepen: stijlvolle sociale vlinders, artistiekerige bohémiens, sportfanaten, gadgetverzamelende nerds of toegewijde techneuten.
Haal voordeel uit het appartementsleven: vorm sociale netwerken om nieuwe vrienden te maken, zorg dat je de carrièreladder beklimt of vind de liefde van je leven.
Laat de reputatiemeter van je Sim vollopen: met een goede reputatie kan je Sim de juiste vrienden vinden om te helpen met het bereiken van zijn of haar doelen!!
Bestuur meerdere huishoudens: zorg je ervoor dat je Sims in harmonie leven of alsmaar in conflict zijn?
Gebruikersavatar
AnsjJ2
Peuterdynamo Peuterdynamo
Berichten:
12551
Lid geworden op:
do 25 feb 2010, 12:35

Re: De Sims 2 Productinformatie : Basis , EP/SP

Uitbreidingen die in een pakket zitten:

Afbeelding
De Sims 2 Je Eigen Winkel Collectie

Tover je Sim om tot een ambitieuze ondernemer! Je Sim is als ondernemer ineens een stuk onafhankelijker en krijgt plotseling te maken met nieuwe verantwoordelijkheden. Behalve dat je Sim leert om een bedrijf op te zetten uit het niets, moet je Sim ook flink wat tijd in zijn of haar zaak investeren om de boel draaiende te houden, andere Sims managen en alles op alles zetten om de klanten tevreden te houden! Succesvolle ondernemers krijgen te maken met allerlei bijkomstige voordelen en zullen hun reputatie in Blauwwater zien stijgen. Bovendien wordt het financieel wel heel interessant als er winst wordt gemaakt. Als je Sim indruk wil maken op de werknemers en klanten of de werknemers wil belonen na een dag hard werken, dan kan dat geheel in stijl met de modieuze kleding en prachtige keuken- en badspullen!

De Sims 2 Je Eigen Winkel Collectie bevat de volgende oorspronkelijke games: het uitbreidingspakket De Sims 2 Gaan het Maken, De Sims 2 H&M Fashion - Accessoires, De Sims 2 Keuken & Bad Accessoires.

Uitbreidingspakket De Sims 2 Gaan het Maken
Zet bloeiende bedrijven op -Open winkels waar je van alles kunt verkopen: van kleding tot elektronica en speelgoed tot bloemen, robots en nog veel meer.
Speel de baas -Train je personeel, geef je beste werknemer promotie en ontsla de rest. Help de verschillende klanten, die soms alleen maar rondkijken of juist een gat in hun hand hebben. Laat je Sims voor joker lopen in maffe mascottekleding.
Leer de kneepjes van het vak -Verbeter de verkooptechnieken van je Sims en bepaal zelf of je werknemers de klanten dingen aan moeten smeren, of laat de prijs zakken om de koop rond te maken. Win de Allerbeste Beste Prijs en zie hoe je reputatie steeds beter wordt.
Zet talent om in geld -Ga bloemschikken, maak speelgoed en zet robots in elkaar die in en om het huis kunnen helpen met schoonmaken, koken en meer. Zorg dat je Sims zich ontwikkelen, zodat ze de waardevolste en duurste spullen kunnen maken.
Meer dan 125 nieuwe voorwerpen -Leg een voorraadje aan van dingen die je nodig hebt voor de zaak van je Sim, zoals vitrines, stoelen voor schoonheidsbehandelingen, speelgoedwerkbanken, bloemschiktafels, kassa's en meer.
De Sims 2 H&M® Fashion - Accessoires
Creëer je zomerlook -Kleed je Sim in stijlvolle combinaties vol felle kleuren, die nu helemaal in zijn! Maak het geheel helemaal af met wat leuke accessoires.
Dé plek voor hippe nieuwe trends -Richt je eigen H&M-winkel in of gebruik nieuwe winkelspullen om een klein H&M-boetiekje te bouwen voor de chiquere klanten.
Mode in de schijnwerpers -Ontwerp een catwalk en organiseer een modeshow met al je favoriete H&M-kleding.
Voor haar - Met en hippe losse driekwartbroek en luchtige top en leuke sandaaltjes straalt je Sim, of ze nou naar het zwembad gaat of gezellig met een vriendin gaat lunchen.
Voor hem - Je Sim is in een donkere spijkerbroek en chocoladebruine blouse overal op voorbereid. Maak de outfit compleet met hippe gympen van canvas en een mooie das.
Voor de winkel - Stal de H&M-kleding van je Sims uit met echte winkelbelichting en deze rood gestreepte achtergrond.
De Sims 2 Keuken & Bad Accessoires

Verwen je Sims - Geef je Sims de juiste benodigdheden en accessoires, zodat ze optimaal kunnen genieten van hun nieuwe keukens en badkamers. Dos hen uit met haarhanddoeken, maskertjes, keukenschorten en heerlijke truien van kasjmier, die ze lekker thuis kunnen dragen.
Moderne apparatuur - Moderniseer de keuken van je Sims en richt alles stijlvol in met een strakke koelkast, kekke keukenmachine, hip oventje en meer.
Charmante keukens - Verbouw je keuken en maak er de gezelligste ruimte van je huis van. Voeg romantische details toe met het nieuwe behang, houten aanrechten en rekken voor potjes die je aan het plafond kunt hangen.
Hippe badkamers - Laat je Sims helemaal modern badderen in een nieuwe badkamer. Je kunt elegante meerdelige spiegels plaatsen, de belichting aanpassen en sierlijke wastafels neerzetten.
Badkamer van je dromen - Vertroetel je Sims in een romantische badkamer met leuke nieuwe tegeltjes, mooie handdoekrekken, lieflijke schilderijtjes, prachtige matjes en nog veel meer. "
Afbeelding
De Sims 2 Studenten leven

In De Sims™ 2 Studentenleven zijn je Sims jongvolwassenen die het huis verlaten om zich in het roemruchte studentenleven te storten. Laat ze kennismaken met alle aspecten van het studentenleven, zodat ze de Superstudent van de campus kunnen worden. Voor het eerst zijn ze helemaal vrij om te feesten met vrienden, lid te worden van een club, een band op te richten en de gekste grappen uit te halen. Geef het studentenhuis van je Sim een make-over met De Sims™ 2 IKEA® Woon Accessoires. Of ze nu verlangen naar een trendy, ruime werkkamer, een chique woonkamer of een gezellige en rustgevende slaapkamer, maak het gezellig met de stijlvolle ontwerpen van IKEA! Laat je Sims-tieners uiting geven aan hun unieke stijl met De Sims™ 2 Tiener Accessoires. Geef ze een beetje attitude met drie aparte stijlen: “Goth,” “Thrasher,” en “Snob.”

Bepaal de stijl van je Sims en help ze om de campus te veroveren en de vruchten van het studentenleven te plukken.

Bevat De Sims™ 2 Studentenleven, De Sims™ 2 IKEA® Woon Accessoires en De Sims™ 2 Tiener Accessoires.
Nieuwe leeftijdsgroep—Nu hebben je Sims de mogelijkheid om hun levenwensen te veranderen en hun onschuld te verliezen.
Word de Superstudent van de campus—Je Sims hebben nu de wensen en de angsten die samenhangen met hun sociale leven en dat van een student.
Studentenlevenstijl—Word lid van een band, crash feestjes, zoek een parttime baantje of laat je inwijden in een geheime genootschap, druk geld en spiek tijdens je examens. Hoe beleven jouw Sims het leven op de universiteit?
Richt de studentenhuizen van je Sims in—Spiksplinternieuwe banken, bedden, tafels, tv-meubels en meer. Geef de woonruimte van je Sims een unieke look.
Kleed je Sims in de laatste mode—Je Sim-tieners kunnen kiezen uit drie aparte stijlen. Kleed ze aan in de prachtige stijl van de Snob, de extreme sportlook van de Thrasher, of de donkere wereld van de Goth.Je Sims kunnen nu helemaal voor "huisje, boompje, beestje" gaan met het perfecte huisdier, een piekfijne tuin en prachtig versierd huis!Geef je Sims een pluizig of gevederd huisdier om mee te spelen en om van te houden, maar bereid je voor op het onverwachte! Verwen je Sims met nieuwe bouw- en tuiniermogelijkheden, waarmee je hen de perfecte leefomgeving kunt geven.
Afbeelding

De Sims 2 Dierenpret Collectie

De Sims 2 Beestenbende bevat 3 geweldige games! De SimsTM 2 Huisdieren, De SimsTM 2 Familiepret Accessoires en De SimsTM 2 Villa en Tuin Accessoires.
Sims hebben huisdieren! Je Sims kunnen hun levens met hun huisdieren delen. Sims kunnen honden, katten, vogels en andere dieren adopteren. Je kunt uit veel verschillende honden- en kattenrassen kiezen, of onderdelen aanpassen om zo je eigen unieke huisdier te creëren. Vervolgens kun je een karakter samenstellen voor je huisdieren.
Zit, Fikkie, zit. Je Sims kunnen huisdieren trainen en africhten, zodat ze een pootje kunnen geven, dood kunnen liggen en meer. Ongehoorzame huisdieren zullen gaten graven in de tuin, aan de bank krabben, de vuilnisbak omgooien en je Sims op andere manieren verrassen.
Hebbedingen voor complete Simsgezinnen. Relax met de Hawaïaanse tuinset en kleding, of breng het avontuur in je kinderen naar boven met leuke kostuums.
Kies uit drie nieuwe bouwstijlen, Marokkaans, Art Deco en Secundaire Keizerrijk, en steek hiermee de villa's van je Sims in een nieuw jasje.
Gebruikersavatar
AnsjJ2
Peuterdynamo Peuterdynamo
Berichten:
12551
Lid geworden op:
do 25 feb 2010, 12:35

Re: De Sims 2 Productinformatie : Basis , EP/SP

Accessoires
Afbeelding
H&M Accessoires

Ga in stijl de zomer in
Steek je Sims van top tot teen in de fleurige kleding en de gewaagde accessoires van dit seizoen De plek waar je moet zijn voor alle nieuwste trends
Ontwerp je eigen H&M®-winkel, of gebruik de nieuwe voorwerpen om een intiem H&M®-boetiekje in te richten voor de Sims die liever in stijl shoppen.
Allle schijnwerpers staan gericht op de mooiste fashion items
Geef een modeshowtje om te laten zien hoe goed je Sims eruitzien in hun H&M®-kleding.
Afbeelding
IKEA Accessoires

Maak van de woonkamer van je Sims een oase van rust en comfort met de pluche bank EKTORP, de unieke televisiecombinatie EXPEDIT, de bijpassende koffietafel LEKSVIK en luxe decoraties zoals de spiegel VANNA.
Creëer een gewaagde, levendige en revitaliserende slaapkamer met het nieuwe bed MALM, een bijpassende ladenkast, de prachtig vormgegeven vloerlamp Storm en het felle vloerkleed PS van de IKEA.
Verwen je Sims met een kantoor dat orde en productiviteit uitstraalt met het elegante bureau VIKA HYTTAN, de inspirerende bureaulamp KILA, de robuuste ladenkast HELMER en de gezigzagde boekenplank LACK.
Afbeelding
Keuken & Badkamer accessoires

Geef je Sims nieuwe outfits - Laat je Sims in stijl genieten van hun gloednieuwe keuken en badkamer met accessoires zoals een tulband, een schoonheidsmasker, schorten en luxe truien van kasjmier voor thuis.
Moderne apparatuur - Sleep je keuken de 21e eeuw in met de gelikte nieuwe look van je dromen, inclusief stijlvolle koelkast, keukenmachine, combioven en nog veel meer.
Sfeervolle keukens - Verander de keuken in de gezelligste plek van het huis met romantische invloeden zoals nieuw themabehang, een aanrecht met houtsnijwerk en een pannenrek aan het plafond.
Moderne badkamerinrichting - Laat je Sims badderen in hedendaagse luxe met onder andere elegante, uit meerdere delen bestaande spiegels, plafondverlichting met geavanceerd ontwerp en wastafels met een smaakvolle afwerking.
De badkamer van je dromen - Gun je Sims een romantische badkamer, compleet met gezellige nieuwe tegels, mooie handdoekrekjes, een designerkleed en nog veel meer.
Afbeelding
Villa en Tuin Accessoires

Ontwerp indrukwekkende landgoederen en prachtige tuinen voor je Sims met drie compleet nieuwe stijlen: Geef de villa van je Sims een exotisch tintje met de nieuwe Marokkaanse ontwerpen, breng wat retromoderne elementen in je huis aan met wat statige en nieuwe Art Deco elementen of bouw in de imposante nieuwe Secundaire Keizerrijk-stijl. Met het grote nieuwe aanbod van bouw- en tuinmaterialen heb je een ruime keuze en kun je de huizen van je Sims nu nog mooier maken! Bouw de huizen van je Sims om tot luxueuze villa's. De nieuwe voorwerpen bestaan uit exotische pilaren waarmee je prachtige nieuwe doorgangen kan maken, chique plafondventilatoren waarmee het in huis lekker fris blijft, en verbluffende statige trappen waar de buren stikjaloers op zullen zijn. Herontwerp de tuinen van je Sims met fleurige bloembedden en struiken, zoals sierlijke irissen, vrolijke daglelies en felgekleurde zonnebloemen. Kies uit drie nieuwe stijlen om de villa's van je Sims helemaal in een nieuw jasje te steken. Marokkaans—Tover de huizen van je Sims om tot imposante Marokkaanse paleizen met weelderige mediterrane tuinen. Art Deco—Bouw een luxueus landgoed dat klassiek en toch gewaagd is, met deze glamoureuze stijl die aan het oude Hollywood doet denken. Secundaire Keizerrijk—Creëer enorme villa's en piekfijne tuinen in deze romantische en elegante stijl. Er zijn zonnepanelen, nieuwe ramen, deuren, daken en hekken beschikbaar als nieuwe bouwmaterialen. Hiermee kun je in een handomdraai de droomvilla van je Sims bouwen. Kies uit een hele hoop excentrieke standbeelden, fonteinen en gesnoeide struiken en geef de tuin van je Sims een nieuwe artistieke draai.
Afbeelding
Feest Accessoires

Organiseer de perfecte bruiloft
Steek je Sim in de bruidsjurk van haar dromen en maak het helemaal af met een tiara of smaakvolle bloemen. Kleed de bruidegom in een chique smoking en de bruidsmeisjes van je Sims in oogverblindende feestjurkjes. Maak je prachtige, stijlvolle bruiloft af met bruidsboeketten, een verrukkelijke bruidstaart en de perfecte huwelijksboog.

Versier je huis of tuin voor een verjaardagsfuif!
Verleid je gasten met heerlijke verjaardagstaarten. Zorg voor frivoliteit met leuke ballonnen en breng iedereen op de hoogte met schreeuwerige banieren. Haal de buffettafel tevoorschijn en zie hoe je Sims in de rij staan voor het feestmaal!

Ontspan tijdens feestjes in de open lucht
Nodig de buren uit voor een relaxte zondagse barbecue. Zorg voor sfeer met papieren lantaarns en kleurrijke, uitnodigende slingers. Stormlampen zorgen ervoor dat je gasten ook 's avonds kunnen genieten van een barbecue en dankzij zomerse parasollen kunnen ze overdag lekker in de schaduw zitten. Zet je gasten aan een grote tafel die je versiert met een prachtig tafelkleed.
Afbeelding
Familie pret

Maak het je Sims-familie helemaal naar de zin met deze compleet nieuwe collectie meubelen, kleding en interieur-items. Richt hun huis in met verschillende coole nieuwe wooninrichtingsartikelen, waaronder luxe items voor de woonkamer en avontuurlijke slaapkamer-sets. Geef je Sims passende kleding voor een leuk dagje uit met de hele familie. Met 60 nieuwe items van kasteelbedden tot replica's van cruiseschepen beschikken je Sims nu over nog meer items voor nog meer familiepret.
Afbeelding
Glamour stuff
Laat je Sims leven als sterren met deze verzameling luxe meubels, hippe kleren en leuke spulletjes. Ontwerp huizen met de modernste slaap-, woon- en eetkamers. Maak je buren jaloers met elegante avondkleding, formele kledij of coole vrijetijdskleren. Vanaf nu behoren je Sims tot de beau monde met maar liefst 60 nieuwe voorwerpen, zoals popart-schilderijen, bankstellen, dure stereo's en bontjassen.
Afbeelding
Tiener Accessoires

Als je nu De Sims™ 2 Tiener Accessoires* koopt bij Origin-winkel, ontvang je deze exclusieve voorwerpen als speciale downloadbonus!
Harder Graag! Bandposters
Toon de gevoelens van je Sims voor hun favoriete band op de muur van hun slaapkamer.
Koning van de Berg Snowboard en Houder
Versier de kamers van je Sims met dit te gekke board en laat zien dat ze echte wintersportfanaten zijn. Vet Vintage Designerjeans
Deze kunstig gescheurde en afgeknipte spijkerbroeken zijn een aanwinst voor elke tienerklerenkast.
Fris Water Designs Laat zien dat je tiener-Sims ook gevoel voor stijl hebben door ze te laten pronken met dit coole T-shirt. Pennelle van Bovenste Plank Speelgoed Dit schattige wezentje zorgt voor een vrolijke noot in tienerslaapkamers.


Het rijke leven van de Snob

Ontwerp een kamer geschikt voor een prinses met een luxueus bed compleet met kroonsierwerk en een chique kaptafel.
Een fijn versierde kledingkast is perfect voor je tiener-Snob om haar hippe jeans en andere stijlvolle accessoires in te bewaren.
Jonge Sims-meisjes kunnen rondhangen in hun chique pyjama die een schattig topje en broek combineert met bijpassende pluizige sloffen.
Geniet van het extreme leven
Pimp de kamer van je Sim met een skateboard- of surfplank-ornament om hun gewaagde maar relaxte levensstijl te weerspiegelen.
Geef ze khaki korte broeken en andere wrede kleren die perfect zijn om in te chillen.
Het duistere leven van de Gothics
Verander de kamer van je Gothic Sim in een weerspiegeling van hun duistere ziel met sombere meubels, waaronder een zwart-met-rode kledingkast en pluche fluwelen stoelen.
Vul je kledingkast met donkere en opstandige kledingstukken waaronder gespen, riemen en legerkisten voor hem en leer, tatoeages en nylonkousen voor haar.

Weergave- en sorteeropties